KRIS I REPRIS

Vi projektets början 2009 ställdes frågan vad som hade hänt i småländska Glasriket de senaste 30 åren. Det ena glasbruket efter det andra hade lagts ned med förklaringen ”bristande efterfrågan”. Unga människor investerade hellre i platt-teveapparater och smarta mobiltelefoner än i handblåsta dricksglas, sa man från ägarhåll. Men de som tillverkade glasen undrade om allt verkligen gjorts för att marknadsföra produkterna utomlands.

Krisen var ett faktum. I början av 80-talet jobbade något över 2000 personer med att tillverka glas i Glasriket. Trettio år senare var det lite mer än 300 kvar. De anrika bruken i Orrefors och Åfors hotades av nerläggning. Cirka 60 av de kollektivanställda i Kosta varslades om uppsägning. Totalt i Glasriket fanns hösten 2012 bara cirka 150 glasarbetare kvar. Den allvarliga situationen inom glasindustrin i Småland har påverkat människor djupt.

Med inspiration från 70-talsprojektet ”Modell Glasriket – kampen för jobben” startades KRIS I REPRIS med syftet att dokumentera det som hänt de senaste 30 åren. Återigen skrev människorna i Glasriket själva sin egen historia. 260 personer deltog i 34 studiecirklar och runt om i Glasriket samlades man vid föreläsningar, filmvisningar och olika möten. Kunskaper och erfarenheter om glasblåsarnas arbetsliv och vardag samlades in och har resulterat i:

Syftet är att återigen samla alla goda krafter för att bevara glasarbeternas minnen och traditioner inför framtiden.

Projektets motto: Genom att se bakåt kan vi komma framåt.