Film

Tre filmer planerades. Alla med syftet att dokumentera och berätta om människorna och glaset innan det blev för sent. Det kom att bli två färdiga filmer och en som är inspelad men oredigerad. Trots en mycket liten budget lyckades detta genomföras tack vare ideella krafter.

Därutöver har också gamla filmer, vhs-band och dvd-skivor samlats in och lagts över på en separat hårddisk. Filmer och ljudband från det gamla projektet sändes till filmarkivet i Grängesberg för förvaring och överföring till dvd. Samarbete med visningar med projektet Film i glasriket gjordes också under 2 år.

Minidokumentär med fokus på glasarbetarnas liv

Det finns många filmer och dokumentärer som skildrar glasbruken, företagsledare, konstnärer och konstglas. Men det fanns ingen som berättar om människorna som gör glaset. Syftet var att inspirera till en större produktion som skildrar glasblåsarnas liv. Tyvärr kunde inte detta genomföras på grund av ekonomin.

Men under arbetets gång förändrades situationen i Glasriket radikalt. Därför valde projektet att lägga fokus på sista arbetsdagen i Åfors och nedläggningen av bruket i Orrefors.

Vad ska man säga?
En berättelse om det som hände i Glasriket
En kort film om ett långt och dramatiskt år då stora delar av Glasriket gick i kras. Filmen börjar i Åfors veckan innan elden i glasugnen släcks efter att ha brunnit i 136 år och den slutar i Orrefors sommaren 2013, när det legendariska glasbruket läggs ned.

Coquille en – nästan – bortglömd teknik

Under 1950-talet tillverkades mycket konstglas på Flygsfors glasbruk. Här hade man utvecklat en egen teknik som man var ensam om att behärska fullt ut. Erik Sjöbäck som arbetade i  Coquillverkstaden visar de grundläggande handgreppen. Filmen är inspelad på Kosta glasbruk.

Den färdiga filmen är ca 20 minuter lång och kan beställas av Rolf Magnusson.
rolf@fotorolf.com eller
070-645 32 82

Konsten att blåsa glastrumpeter

Även här var syftet att dokumentera tillverkningsprocessen innan det blev för sent. Stig-Olov (Olle) Hultmark välkänd glasblåsare, mångårig lärare på Glasskolan och valthornist i flera av Glasrikets musikkårer visar här ett av flera sätt att göra en glastrumpet. Material till den filmen har spelats in på Kosta glasbruk.

Det inspelade materialet ligger i skrivande stund, januari 2016, och väntar på att redigeras. Om någon har kännedom om var medel finns att söka, hör gärna av er!

Tillbaka